Miner Manifesto на Български

Miner Logo

Какво трябва да знаем за процеса на крипто Mining (добив на крипто валути)

Този манифест е създаден въз основа на споделени идеи и впечатления от опитни miner ветерани и крипто любители. Целта му е да запознае всички настоящи и бъдещи miner ентусиасти с много от възможните рискове свързани със закупуването на mininghardware. Този документ също така може да помогне за разбиране на това какви очаквания и изисквания трябва да имаме към производителите на mining хардуер, като miner общество.

mining – това е централна част от защитата на биткойн мрежата, която следи за легитимирането на транзакции.

 

Как работи Mining процеса

 

Биткойн се “добива” чрез насочване на компютърна мощ за решаването на труден математически проблем. Компютърът на вашата mining машина, трябва да открие номер който генерира точния брой нули и в последствие да получи своята награда в биткойн изражение. Колкото повече mining хардуер мощ задействате да работи за вас, толкова повече комбинации отговори генерирате, и съответно натрупвате – повече биткойни.

 

Търсенето и обработването на възможни комбинации дава на компютъра способност да добавя биткойн транзакции към веригата от блокове (blockchain), или обществения регистър (publicledger), където се съхраняват всички тези транзакции.

 

Активни копия на blockchain има навсякъде в мрежата, разпръснати децентрализирано между потребителите и това позволява на всеки един от нас да направи биткойн транзакция, като за целта е достатъчно само да е свързан към Интернет.

 

Днес, е почти невъзможно за единичен miner, работещ в соло режим, да открие сам нова група от транзакции (известна като block) и да вземе пълната награда изразена в биткойни (25 биткойна за block). За това всички обединяват компютърната си мощ в miningpools, където могат при успех на някой участниците в този pool – да поделят наградата според ресурса който са отделили – всеки според заслуженото и персоналните си показатели.

 

Всички крипто-валути с подобно устройство като това на биткойн, се добиват по подобен начин и сходен хардуер.

 

По време на развитието на една нова технология и ново поколение mining hardware, определени

търговски марки продават техни модели miners без да имат готовност да ги доставят на време. В повечето случаи технологията и дизайна на продукта минават през няколко различни фази на изграждане и достигането на желаните резултати и показатели, води до продължителни забавяния.

 

А. На какво да обърнем внимание преди да купим нов miner

 

Доходност

 

 • В много от случаите по изгодно е да закупите директно крипто валута от ваш приятел или борса отколкото да разчитате на собствен добив чрез инвестиция в miner.

 

 • Насочете се към хардуер последно поколение. Само първата партида има шанс да донесе печалба. Планирай максимум експлоатационен период от 6 месеца. Възвращаемостта на инвестицията трябва да бъде сумирана в рамките на тези 6 месеца. След този период трудността (difficulty) ще свали приходите ви към 0. Половината от приходите ви ще бъдат изработени първия месец.

 

 • Внимателно изследвайте прогнозите за очакваното ниво на трудност. Направете детайлни калкулации съпоставени с времето когато очаквате да получите хардуера. Обърнете внимание в коя партида за доставка ще попадне вашата поръчка (batch 1, batch 2, private batch). Ако не сте сред първите, тогава поръчките преди вашата ще започнат да намалят бъдещите ви приходи веднага след като бъдат доставени и включени към системата. Нивото на трудност чувствително ще се повиши.

 

 • В случаи когато трудността се повиши, а цената на валутата която добивате падне или наградата за откриване се понижи – вашите разходи ще останат непроменени и може да се наложите да се откажете защото ще бъдете притиснати от разходите за електричество.

 

 • Предварително набавете необходимите периферни устройства и компоненти, необходими за нормалното функциониране на хардуера. Всичко трябва да е готово на 100%, понякога се подсигурете с резервно захранване, кабели или друг компонент който може да се наложи да подмените след време. Минимизирайте риска който може да ви постави в позиция да поръчвате и чакате доставка на резервни части. Експлоатацията е най важния ви фактор. Не изключвайте вашия miner дори и за минути без наистина сериозна причина. Никога няма да успеете да наваксате пропуснатото време.

 

 • Изборът на “pool” е важно решение. При определени моменти се налага смяна на “pool”-а в който е включен вашия хардуер с цел децентрализиране на добива и избягване на монополизирането на производството от един определен mining pool. Овладяването на повече от 51% от глобалното хашрейт (hashrate) количество може да доведе до не регламентирани манипулации и злоупотреби от страна на монополния mining pool.

 

Избор на Mining hardware производител

 

 • Не се доверявайте на никому неизвестни компании, имащи единствено уеб сайт с красиви картинки направени на фотошоп и много прекрасни обещания. Ако една компания е била надеждна в миналото, това не означава, че тя ще продължи да бъде коректна и за в бъдеще.

 

 • Потърсете информация по форумите за продукта или компанията производител преди да взимате сериозни решения. Никога не прибързвайте. Винаги отделете допълнително време на една доста досадна част – Условия и задължения на договора (малките коментари и точки, обикновено написани в много малък шрифт, но съдържащи изключително важни подробности).

 

 • Много от компаниите “производители” са с доказани случаи на измами към техни клиенти и целта им е просто да завършат операциите по заплащане на miner от ваша страна и после да ви забравят когато трябва да направят доставката на продукта. Наскоро огромно количество съдебни дела стартираха именно поради тази причина. Дори и изявени имена на производители от този бранш направиха доста грешки в последните месеци.

 

 • Често ASIC компаниите се провалят при транспортирането и опаковането на продукта. Това води до доставка на повреден хардуер. В някои случаи продукта е недовършен или не-тестван и изисква връщане на доставката обратно при производителя за ремонт или подмяна. Тази операция увеличава разходите и намалява времето в което може да ползвате вашия хардуер. Бъдете подготвени за преправяне и до-конфигуриране на получения miner.

 

 • Винаги избирайте и инвестирайте в хардуер miner оферти, който имат опция за възстановяване на предплатените продукти- (“refund”), така че във всеки един момент имате възможност да се откажете и да изисквате пълното връщане на платеното “капаро”. За тази цел е по добре понякога да купите продукта през големите онлайн магазини като Amazone.com, а не от самия производител, който понякога може да забави процеса с месеци.

 

 • Не очаквайте възстановяване на суми по предплатена поръчка през Paypal.com ако вече са минали 60 дни от плащането, а хардуера ви още не е доставен. Доставяне на ново поколение продукт понякога отнема много повече месеци от този период.

 

 • Потърсете вариант за escrow плащане чрез трето лице.

 

 • Не извършвайте плащане чрез крипто валута, ако адреса на производителя не е регистриран на някой от големите и легални сайтове за крипто разплащания и търговия като “Coinbase”. Всички плащания в крипто-валути са необратими.

 

 • Същото важи и за банковия трансфер. Ако компанията е фантом и премести трансферираните пари в друга сметка, няма механизъм по който да си върнете парите при решение от ваша страна. Няма действаща протекция или застраховка при плащане с тъй наречения “wire transfer” – действащ на територията на Европейския съюз.

 

 

 

Сканирай този QR code или последвай този линк за да намерите актуалния списък с рейтингите на всички легални mining производители.

              QR Logohttps://bitcointalk.org/index.php?topic=456691

 

 

В. Изисквания на Mining обществото към Mining хардуеър производителите

 

 • Всеки клиент трябва да има опция за възстановяване на инвестициите си. Периодът за изпълнение на операцията по “refund”, трябва да бъде стриктно отбелязан в условията на договора и трябва да бъде в нормите на местните закони за защита на потребителите (САЩ или ЕС).

 

 • Клиентът винаги трябва да бъде уведомяван предварително(преди да е получил доставката си) ако хардуера е използван за тестове или е работил в работилницата на компанията. Периода от време което всеки крипто miner е работил трябва да бъде документиран и отбелязан предварително и прикачен към контролната платка.

 

 • Производителя трябва да гарантира че продуктите му не са ползвани предварително за добиване на крипто валути с цел собствена облага. Всички тестови операции трябва да бъдат извършени в среда на Bitcoin’s TestNet и споделени сред потребителите в случай че те решат да стигнат до детайли и повече информация относно тестовете.

 

 • Тестовете трябва да бъдат проведени във фалшив template блок в размер поне 1 МБ размер и генерирана транзакция от 100 кВ за да се подсигури неактивен процес извън системата на другите miners.

 

 • Mining хардуера трябва да е индивидуално идентифициран със партида и сериен номер. Много производители бълват огромни партиди от тест чипове преди окончателното завършване на производствения цикъл. В последствие много от тези ниско качествени партиди чипове попадат в готовия продукт. В такива случаи като клиент, вие трябва да бъдете уведомен какви партиди чипове са ползвани във вашия продукт, има ли чипове с високо ниво на риск(електрически или хардуерен), оптимизирани ли са, използвани ли са различни по дизайн от финалния чип партиди и отговарят ли на същите характеристики като стандартните за продукта.

 

 • Производителя трябва да достави завършен продукт при доставката. Без излишни изненади в последния момент, заставящи ви да купувате и добавяте дребни компоненти.

 

 • Всички продукти трябва да бъдат безопасно опаковани. Големи по размер miners не трябва да бъдат в една кутия за доставка с обемните си охладителни модули (heatsinks and fans). Неспазването на това може да доведе до вътрешни повреди в самия miner по време на доставянето.

 

 • Сумата за предплащане на продукта не трябва да надвишава 20% от цената на всеки miner.

 

 

 • Опция за предплатено закупуване трябва да има само в случаите когато производителя предостави детайлни технически характеристики за продукта си. Те трябва да съдържат данни за минимална скорост на хашрейт(hashrate), максимална консумация на електричество в съответните режими на работа, размери на продукта, примерен дизайн и възможност за инсталиране в “server rack” и други. Всяка промяна на тези данни трябва да дава възможност на купувача да се откаже от покупката при желание и инвестицията му да бъде възстановена напълно.

 

 • Производителите трябва да подлежат на независим одит (финансов и операционен) който да гарантира сигурност на инвестираното количество капитал от клиентите и в същото време да предпази хардуера от не регламентирана употреба за извличане на финансови изгоди от страна на екипите отговарящи по производствената част.

 

 • Документация и прототипи от хардуера трябва да бъдат предоставяни на програмистите на mining софтуер като BFGMiner, за да се гарантира че няма да има несъответствия и конфликти между хардуер и софтуер. Ако има възможност производителя трябва да подсигури платформа за контакт между инженерите и клиентите. Там трябва да се обсъждат ново-открити дефекти и бъгове и съответно решавани за възможно най кратко време.

 

 • Производителите на Mining хардуер трябва да бъдат активни участници в mining обществото по видим начин. Те трябва да взимат участие в големите дискусии, в които се дискутират техните продукти и модели.

 

 • Производителите не трябва да променят условията на прекратяване и доставяне по договора след като продукта вече е заплатен.

 

 

Огромни благодарности към Nathias Von Helling, Stan Stavrev, Luke Dashjr, Andrzej Lipski, Gadi Glikberg, Sebuh Honarchian, Mark Fulton, Shao Pin Hoo, and Austin Hill за тяхната помощ при създаването на този манифест.

 

Благодарности и на Brenda, Mike, и Stan че преведоха този документ в Spanish, Dutch, and Bulgarian.

 

И специални благодарности на Mihail Mihaylov за идеята относно дизайна на логото с кирките.

 

 

 

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.